Uz DC-01 do kvalitete laserskog rezanja

Brojnim stručnim studijama utvrđena je neosporna poveznica između karakteristika površine materijala i kvalitete laserskog rezanja.

Kada je o preciznosti izrade metala riječ, automatski se povezuje s hladnovaljanim niskougljičnim čelikom kao što je, primjerice, proizvod DC-01, i to ne treba čuditi s obzirom na to da hladnovaljani čelici nastaju od toplovaljanih čelika.

Osvrnemo li se oko sebe, spoznat ćemo da je svijet koji nas okružuje (zgrade, vlakovi…) primarno izgrađen od toplovaljanih čelika. Upravo zato ovaj segment poslovanja iziskuje visoku razinu preciznosti izvedbe kakvoj je dorasla efektivnost laserskog rezanja.

Pritom određene karakteristike poput debljine valjanog materijala ili kvalitete površine obratka primarno utječu na kvalitetu izvedbe laserskog rezanja.

Tu svakako treba pridodati i varijable koje proizlaze iz performansi samoga stroja, od protoka plina, snage lasera, točke žarišta, frekvencije pulsiranja i sl.

 

Odabir materijala: preduvjet kvalitete laserskog rezanja

Navedenim varijablama gotovo pa uopće nije moguće manipulirati. No možemo utjecati na kvalitetu samoga materijala, točnije na odabir kvalitete površine. Stručnjaci su utvrdili da neovisno o debljini obratka, površina materijala ima ogroman učinak na kvalitetu laserskog rezanja.

Došli su do zaključka kako kvalitetan materijal za lasersko rezanje mora biti ravan, ali i imati glatku površinu. Toplovaljani limovi pokazuju karakteristike materijala mekane i čiste podloge kada se tretiraju kiselim i uljnim tvarima. Na takvom mediju laser može izvesti puno precizniji rez. No na mikroskopskoj razini toplovaljani limovi pokazuju određene nepreciznosti izvedbe. Zato struka sugerira hladnovaljane niskougljične čelike kao što je i naš proizvod DC-01.

 

Važnost odabira materijala s adekvatnom površinom

Stručnjaci su u jednome složni – površina materijala ima mnogo veći učinak na kvalitetu rubova od bilo kojeg drugog parametra.

Neki dobavljači metala koriste pufere za oblaganje površine, a zatim će površinu premazati uljima. To može pomoći u nekom pogledu pomoći, ali ne uklanja sav kamenac i zračni plin koji služe kao sredstva kiselosti.

Parametri rezanja mogu se razlikovati i ovisno o klimi u trgovini i raznim drugim čimbenicima. To naravno uključuje pravilno preventivno održavanje stroja.

Loša optika će vam dati loš rez bez obzira na to koliko je dobar vaš materijal. Ali ako dobro održavanom stroju za lasersko rezanje date konzistentan materijal s ravnom i glatkom površinom, jednostavno korištenje originalnih tvorničkih parametara rezanja stroja može vas približiti savršenstvu rezanja.

U skladu s time u nabavi metala uzmite u obzir sve navedene činjenice i odaberite najbolje za svoje poslovanje.

Nabavu visokokvalitetnih metala za lasersko rezanje prepustite profesionalcima.

Ove stranice koriste kolačiće. Nastavkom pregledavanja stranica, suglasni ste sa korištenjem kolačića.